Historien om vampyrer
Vampyren er gennem tiden blevet betragtet som både djævelen, overnaturlige væsener, mentalt forstyrret afvigere, sataniske tjenere og fetish tilhængere, og omgæres med myter, sagn, historier og mere eller mindre sande fakta. De fleste mennesker tror, at vampyrmyten begyndte med Grev Dracula, men vi skal meget længere tilbage i historien.

Blodofring i Egypten I mange gamle samfund brugte man blod som offergaver til guderne. Dette fik folk til at forbinde blod med guddommelighed og førte til udviklingen af den tidlige vampyrkultur. Uanset den åndelige værdi, har nogle mennesker altid haft et ønske om at drikke blod og begrundelsen herfor er ofte vidt forskellig. I nogle samfund blev denne praksis accepteret, som eksempelvis i det gamle Egypten. Men i andre samfund blev vampyrisme anset som afvigende adfærd og fordømt.

I Afrika var der en udbredt frygt for vampyrisme. Den frygt blev til sidst omdannet til myter som folk begyndte at tro på; vampyre var onde ånder, der kom om natten og drak blod, dræbte dyr og stjal børn. Arkæologiske fund viser blandt andet dukkehuse, som blev bygget for at beskytte folk mod det onde. Nogle moderne afrikanske stammefolks medicinmænd holder fast ved denne tro og fortsætter på samme måde som deres forfædre har gjorde det.

I Roms storhedstid var vampyrkulter udbredte. Romerske borgere, for det meste kvinder, begyndte at tro på, at hvis man drak blod fra frugtbare kvinder, ville man kunne helbrede ufrugtbarhed hos andre kvinder. Ligeledes for mænd var det, at drikke blod en måde at blive mere potent på. Det varede dog ikke længe, før bloddrikkerkultens medlemmer begyndte at blive syge og sprede deres sygdomme til andre. Selvom det er tvivlsomt om disse mennesker kende til risikoen ved sygdomme overført gennem blod, var der dog enkelte romerske læger, som kunne se en sammenhæng mellem at drikke blod og sprede sygdomme.

Kniv fra romersk blodkult Til sidst forbød den romerske regering den praksis. Nogle medlemmer af vampyrkulten nægtede at stoppe med at drikke blod og fortsatte med at mødes i hemmelighed, til trods for den fysiske fare og trusler om straf. Da dette blev opdaget og sygdomme fortsatte med at sprede sig, betalte den romerske regering snigmordere for at opspore og dræbe de urokkelige kultmedlemmer. Snigmorderne blev betalt for det antal af en kults medlemmer som de dræbte. De tidlige vampyrjægere blev legendariske og forsøgte at blive rige på deres forretning. Der er ingen tvivl om, at disse "pay-per-kill" snigmordere tog livet af mange uskyldige mennesker.

Det foretrukne våben for den romerske vampyrjæger var en lille dolk, der var let at skjule. Dette gav dem mulighed for at infiltrere den hemmelige kults møder og derefter angribe uden varsel. Dolkene var meget smukt udsmykket og gav den romerske offentlighed det indtryk, at morderne var på en guddommelig mission. Grebet var formet som et kors og lignede meget et moderne krucifiks. I et forsøg på at skræmme regeringen og snigmorderne, begyndte kultens medlemmer at sprede historier beregnet til at skræmme deres jægere. De hævdede, at det at drikke blod gav dem mulighed for at forvandle sig til dyr, som ville æde alle, der ville angribe dem.

Takket være de omhyggelige optegnelser, der førtes af romerne og egypterne, samt de afrikanske overleveringer, var vampyrmyten godt kendt og udbredt i starten af middelalderen. Havde det ikke været for udbredelsen af pest og kolera i løbet af denne tid, ville vampyrisme sandsynligvis have genopstået som en populær dille.

Religiøs tegning Alligevel forekommer der tegninger i religiøse bøger fra denne periode, som synes at antyde, at bloddrikker kulten fortsat eksisterede. Djævle, dæmoner og satanister blev ofte portrætteret, hvor de begår ubeskrivelige gerninger, herunder suger blod fra mennesker og dyr. Man må antage, at disse skildringer ikke bare var fortidens skygger eller fuldstændig hjernespind over nidkæres fantasi.

Da opdagelsesrejsende fra den gamle verden begyndte at udforske den nye verden, fik vampyrlegenden en ny og skræmmende form. Spanske opdagelsesrejsende rejste til Amerika for at søge efter guld og andre skatte. Conquistadorer (erobrere) frygtede de indfødte folkeslag, da de ofte blev ofre for en ny og skræmmende fjende, i form at ukendte dødelige sygdomme.

I et forsøg på at undslippe den gennemtrængende varme, fugt, kryb, slanger, fjendtlige folk og monsunlignende regnskyl i den sydamerikanske jungle, søgte spanierne tilflugt i huler om natten. Det varede ikke længe, før en mærkelig sygdom begyndte at gøre krav på både fornuft og liv blandt de spanske tropper.

Det eneste man bemærkede hos de syge var, at de havde mærkelige bidemærker på kroppen. De syge fik en hurtigt død og en stor frygt for denne ukendte fjende spredte sig blandt spanierne.

Flagermus med rabies Kilden til biddet blev endelig opdaget, da sovende soldater i en hule blev bidt af flagermus. Uden kendskab til sygdommen rabies eller hvordan den spredes, antog spanierne at tabet af blod var dødsårsagen. De troede, at flagermusene dræbte mændene ved at angribe de samme personer nat efter nat indtil de var tømt for blod!

Rabies eller hundegalskab er kendt i Danmark som en virussygdom, der gør hunde, kvæg, flagermus og andre dyr syge, aggressive og til sidst slår dem ihjel. I Danmark er sygdommen de seneste år kun fundet hos flagermus, men sygdommen kan ramme både dyr og mennesker.

Rabies skyldes et virus, som blandt andet angriber nervesystemet og som udskilles i spyt. Når dyr med rabies bliver syge, kan de finde på at bide, og mennesker smittes da også oftest ved bid fra hunde eller flagermus.

Rabies er med rette frygtet, for når symptomerne begynder nogen tid efter at man er blevet bidt, kan sygdommen ikke helbredes og ender ofte dødeligt. Heldigvis kan rabies forebygges med vaccine og selv hvis er man blevet bidt, findes der som regel gode muligheder for ved hjælp af vaccine, at forebygge at sygdommen udvikler sig.

Bram Stoker's bog Dracula fra 1897 Dracula
På det tidspunkt da Vlad Dracula kom til, var vampyrmyten allerede veletableret. Hans bidrag til historien om vampyre skyldtes i vid udstrækning Bram Stoker's fiktive historie om Dracula, som var en rabiat blodtørstig morder. Dracula blev i historien en næsten ustoppelig overnaturlig kraft af det onde.

Bram Stoker's bog fra 1897 om Dracula, var inspireret af eksisterende vampyrmyter og brutale handlinger begået af tyranner og herskere. Stoker fandt på navnet Dracula i en bog om Valakiet, der er et historisk område og tidligere fyrstendømme i Rumænien. Rumænerne selv kalder området Tara Româneasca og det inddeles i Oltenien vest og Muntenien øst for floden Olt. Fyrstendømmet opstod i Middelalderen og var behersket af fyrster af ungarsk afstamning. Det blev underkastet det Osmanniske rige i det 15. århundrede, men bevarede nogen autonomi under skiftende prinser udnævnt af tyrkerne. Senere blev grækere fra Phanar-distriktet i Konstantinopel – phanarioterne – udnævnt til fyrster.

Navnet Valakiet var endvidere forbundet med en 15. århundredes transsylvansk greve kendt som Vlad Dracula, også kaldet Vlad Dracul, som betyder "djævelen" på rumænsk. At spidde folk var en grusom praksis, hvor man tvang et langt træspyd gennem kroppen, indtil offeret gradvist døde. Dracula brugte spidning som en form for skræmmetaktik, der kunne indgyde frygt hos hans fjender.

Vlad hadede ikke-kristne, hvilket gjorde det til en politik at dræbe alle ikke-praktiserende udlændinge under hans myndighed. Folk frygtede for deres liv og placerede kors foran deres huse og i døråbninger for at holde Dracula væk.

Transsylvanske traditioner var også en kilde til stor inspiration for Bram Stoker. Der troede man på, hvad der blev kaldt for "strigoi" (de udøde), som ville gå på jorden, fordi de uberettiget blev begravet eller havde levet et ondt liv. Ligesom vampyren ville de stikke og dræbe mennesker og for at stoppe dem, måtte man banke en træpæl gennem deres hjerte. Det var den eneste måde man kendte til at holde de udødelige i jorden, hvor de hørte til.

Selv om Bram Stoker's historie om Dracula var baseret på fiktion og folkeeventyr, kom der en enorm interesse om vampyrer. Mange læste romanen i den tro, at den var en sand beretning, hvilket var med til at øge vampyr legenderne. Yngre læsere var især modtagelig for historien om Dracula og den frygt, der lå i den. Mange ville efter at havde læst historien, placere kors i deres værelser og sove med vinduerne lukket.

Bela Lugosi Flere forsøg blev gjort for at gøre romanen til et teaterstykke, men dette blev først en succes da Bela Lugosi kom ind i billedet. Selvom historien siger, at Bela oprindeligt ikke ønskede rollen, blev Dracula hans livs rolle. Hver nat kom en ambulance og parkerede udenfor Broadway teateret, hvor Dracula blev opført, og det var ikke bare for reklamens skyld. Folk besvimede eller blev trampet ned, når publikum prøvede at løbe ud ved synet af Bela på scenen som Dracula.

Med de mange reaktioner som bogen og teaterstykket havde givet, var det naturligt at filmbranchen kom ind i billede. Selv om det er uklart, hvem der rent faktisk forsøgte at bringe Dracula til lærredet først, er det sikkert, at stumfilmen Nosferatu fra 1922 var en af de første film, hvor en vampyr indgik som en hovedfigur i filmen. Realistisk make-up og gode special-effects gør, at Nosferatu er værd at se, selv den dag i dag.

Motiveret af tørst efter blod
De fleste mennesker, der er blevet betegnede som vampyre efter at være anklaget eller dømt for en forfærdelig forbrydelse, kan have haft en usædvanlig tørst eller behov for blod. Den ungarske grevinde Erzebet Bathory, der boede i Wien i begyndelsen af 1600-tallet, slog og tortureret sine tjenere og kan have badet i deres blod i den tro, at det ville genskabe hendes ungdom.

En anden ungarer, Bela Kiss, myrdede sin kone, sin nabo og op til tyve unge piger i Budapest, før han døde i krig i 1914. Ligene blev senere fundet gemt i metaltromler med bidemærker på halsen og helt tømt for blod.

Rodrick Justin Ferrell (født 28. marts 1980) var lederen af en løst sammentømret gruppe af teenagers fra Murray, Kentucky også kendt som den berygtede "Vampire Clan". I 1998 erklærede Ferrell sig skyldig i dobbeltmord på et par fra Eustis, Florida og blev den yngste person på dødsgangen i USA. Ferrell fortalte, at han var en 500 år gammel vampyr ved navn Vesago og fik stillet diagnosen Aspergers Syndrom.

Highgate kirkegård Ikke alle vampyr hændelser er så lette at forklare som de forbrydelser, der er begået af wannabe vampyrer. Et af de mest gådefulde af alle faktuelle vampyr-relaterede forbrydelser, er en hændelse på Highgate kirkegården i udkanten af London. Mærkeligt nok var det den vestlige del af Highgate kirkegården, der inspirerede Bram Stoker til nogle af passagerne i fortællingen om Dracula.

I slutningen af 1960'erne fandt britiske børn en genvej til deres skole gennem den vestlige del af Highgate kirkegården. Da de begyndte at bruge genvejen dagligt og i de tidlige morgentimer, skete der nogle mærkelige ting. Flere af børnene blev syge og blev diagnosticeret som at have oplevet et betydeligt tab af blod sammen med usædvanlige bidemærker på halsen. På samme tid begyndte beboere i området, at miste deres hunde og flere døde hunde blev fundet i nærheden af kirkegården. De fleste var døde af blodtab og havde også mærkelige bidemærker på kroppen. En række troværdige vidner rapporterede at have se hætteklædte folk ved de døde hunde. En okkult gruppe besluttede at udrydde vampyrerne og begyndte at patruljere i området, hvilket kun bidrog til mere forvirring. Det siges, at gruppen rent faktisk gik rundt og bankede pæle igennem gravene.

En britisk politimand på patrulje lige udenfor Highgate kirkegården så en aften en person i en hættetrøje bøjet over en hund, der syntes at være i stor smerte. Da politimanden nærmede sig den hætteklædte forsvandt han. Hunden døde af blodtab og ligesom i de andre uforklarlige hændelser, blev sagen stille gemt væk. Da folk begyndte at holdt deres kæledyr indendørs om natten og børnene holdt op med at tage genvejen gennem kirkegården, stoppede hændelserne. Sagen er stadig uopklaret.

Goth stil Den gotiske Livsstil
Folk kan lide at udklæde sig som vampyrer til Halloween og andre specielle lejligheder. Men nogle stopper ikke her; I løbet af de seneste 40 år har en hel del mennesker valgt at leve deres liv som vampyrer. For de fleste er det nok at være klædt ud som vampyr. Andre føler et behov for at udleve tilbøjeligheden helt og drikke eller suge blod; oftest forgår dette helt udramatisk i små grupper, som dyrker denne fetich.

Folk der klæder sig som vampyre, er en del af den gotiske livsstil, som er en paraplybetegnelse for flere måder at leve på. Den omstændighed, at folk stadig efterligner vampyrer inspireret af Dracula romaner og film efter så mange år, viser den stærke appel og kvalitet i myten. Seneste eksempel er verdenssucceen Twilight. 
Skal vi være Facebook venner?

Nosferatu

Vampyrtesten