Carl Th. Dreyer: Vampyr

Vampyr (tysk: Vampyr - Der Traum des Allan Grey) er en Vampyrfilm fra 1932 instrueret af den danske instruktør Carl Theodor Dreyer. Filmen er skrevet af Dreyer og Christen Juli på grundlag af J. Sheridan Le Fanu's samling af overnaturlige historier i "In a Glass Darkly" fra 1872. Vampyr blev finansieret af Nicolas de Gunzburg, der medvirkede i filmen under navnet Julian West. Gunzberg spiller rollen som Allan Grey, en elev af det okkulte, der kommer ind i landsbyen Courtempierre, som er under en forbandelse af en vampyr.

T-shirt shoppen : Der Traum des Allan Grey

Vampyr var en udfordring for Dreyer at lave; det var hans første tonefilm, som blev optaget på tre sprog. Der er meget lidt dialog i filmen og historien bliver fortalt som i en stumfilm. Filmen blev skudt på stedet for at skabe den rette atmosfære. Dreyer har valgt en let sløret fotografisk teknik og lydredigeringen skete i Berlin, hvor stemmer og lydeffekter blev lagt på filmen.

Vampyren havde en forsinket premiere i Tyskland og fik en generel negativ modtagelse fra publikum og kritikere. Dreyer redigerede filmen efter den tyske premiere, hvilket gav en mere blandet modtagelse ved den franske debut. Filmen har længe været betragtet som et mindre værk i Dreyers karriere, men moderne kritikere er langt mere positive over for filmens visuelle effekter og atmosfære.

Historien
En ung mand, Allan Gray, ankommer til en kro ude på landet. Samme aften får han besøg af en ukendt mand, der beder ham om at hjælpe med at frelse en ung pige, der er i fare. Hun viser sig senere at være den ukendte mands datter. Kort efter bliver den ukendte mand, der bor på et stort gods, myrdet, og den unge mand må selv prøve at komme den unge pige til undsætning. Derfor giver han blod til en transfusion, forhindrer den syge kvinde i at tage gift, befrier hendes søster, der er bundet til en seng, og drager til sidst bort med hende. Desuden er det lykkedes ham at standse den forbandelse, der hvilede over egnen, ved sammen med tjeneren at drive en jernpæl gennem en gammel kvindelig vampyrs hjerte. Derefter sørger tjeneren for, at hendes medskyldige, lægen, bliver kvalt - i mel.
Kilde: (fra "Carl Th. Dreyer født Nilsson" af Martin Drouzy, 1982)
Kilde: Wikipedia


 
Vampyrtesten

Vampyrtesten